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속초중앙시장 대박 감자전

MBTI 'I'에게도 추천할 만한 좌판 감자전 가게

by Francis

(‘30년 넘게 옹심이만~! 속초 정통식당’에서 이어…)

칼국수 옹심이를 든든하게 먹고 따뜻한 몸으로 가게를 나섰다. 점심을 좀 일찍 먹어서 그런지, 토요일 오후 1시의 속초 중앙시장은 복작복작 활기로 가득하다. 여긴 항상 그렇구만…

tempImageEueHXq.heic 여긴 항상 복작복작하다. 겨울 되면 더 분위기 날 듯.

큰 철판을 중심으로 한 좌판에 열 명 정도 사람들이 모여 있고, 그 뒤편에는 차례를 기다리는 사람들이 삼삼오오 이야기를 나누고 있다. 그 수가 적지 않은데도 다들 기다림 자체가 즐거운 듯한 얼굴이다. 이미 점심을 먹은지라 배가 고프지는 않았지만, 이건 못 참지. 대박이잖아? 여기가 바로 속초 중앙시장 ‘대박 감자전’이다.


노포는 아니지만, 대박 감자전 사장님은 십여 년 전부터 이 자리에 좌판을 펴고 손님들에게 감자전을 내기 시작했다고 한다. 기다리는 팀이 세 팀 정도 있었지만, 오래 기다릴 필요는 없다. 이곳의 메뉴는 오로지 하나.


대박 감자전
tempImageFlfsxG.heic 바로 강판에서 감자를 슥삭슥삭. 사장님 금팔찌가 가게 번영의 상징일까?

갈아낸 감자를 체에 밭쳐 물기를 빼내고 가라앉히며, 그렇게 잘 분리한 감자 전분과 건더기를 다시 비벼 구워내는 게 보통 감자전의 레시피다. 하지만 여긴 그런 것 없다. 감자전을 주문하면 사장님은 깎아 둔 감자를 바로 강판에 샥샥샥 간 다음 소금 간을 하고, 전분인 듯한 것을 조금 넣어 바로 철판 위에 붓는다.

tempImagetGTGV0.heic 철판앞에서 그냥 저 상태로 먹는다. 저게 다 반쪽 짜리

그렇게 뒤집어가며 잘 익힌 감자전을 철판에 놓고, 손님들은 바로바로 조금씩 베어 먹는다. 철판과 거리가 있는 왼쪽이나 오른쪽 구석에 앉으면 사장님이 알아서 조금씩 그릇에 덜어준다.

tempImageN7RfGE.heic 다들 즐거운 모양새다. 자연스럽게 스몰톡을 하게 되는 분위기.

대박 감자전은 가장자리가 바삭한 다른 가게 감자전과는 궤가 다르다. 입자감이 살아 있게 갈아 중·약불 철판에 익힌 감자전은 감자의 고소하고 부드러운 식감과 함께 그 촉촉함을 끝까지 유지한다. 테이블에 놓인 고추+양파가 섞인 간장을 덜어 전과 곁들이면, 부드럽고 고소한 감자전을 천천히 맛볼 수 있다. 이것도 물론 셀프다. 오로지 한 팀에게 한 장씩만 판매한다. 사람이 많아도 이 원칙은 변치 않으니, 인원이 좀 된다면 알아서 팀을 쪼개자.

tempImage9usLZo.heic 막걸리는 셀프입니다. 이 앞에 앉으면 서빙도 해야함

당연히 추가 주문이나 포장 주문은 받지 않는다. 막걸리는 좌판 왼쪽에서 알아서 퍼다 먹으면 된다. 그 앞에 앉게 되면, 눈치껏 막걸리 서빙을 해주자. 그 과정에서 사장님과 손님 간에 나누는 대화도 즐겁다.

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아무래도 주문하고, 식기와 간장을 퍼오고, 막걸리를 마시는 등 거의 모든 과정에서 다른 손님들과 소통해야 하니 MBTI가 I인 사람은 적응이 쉽지 않을 수 있다. 하지만 걱정은 노노. 기다리는 손님 포함 모든 사람들이 당신이 대박 감자전을 즐기는 과정을 도와준다. 나만 해도 ‘혼자니 빨리, 따끈하게 먹자’는 권유를 받아, 내 다음 차례 손님인 부부와 감자전에 막걸리까지 한 잔했으니 말 다 했다. 속초 여행 가시는 분은 꼭 한 번 도전해 보시길…


• 영업: 오전 11시 즈음오후 6시 즈음

 (6월 말10월까지는 영업하지 않는다고 함 / 매주 수요일 휴무 / 010-4337-5776 전화 확인 추천)

• Francis 추천: 대박 감자전

• 지인 추천: 전을 찍어 먹을 명태회나 젓갈들을 조금 가져가도 된다고…


덧1) 계좌이체도 가능하지만, 당연히 카드 계산은 받지 않는다. 감자전 7,000원에 막걸리는 잔당 1,000원이니 현금을 준비해 가자.

덧2) 오로지 한 팀에게 한 장씩. 사람이 많아도 이 원칙은 변치 않으니 인원이 많다면 알아서 팀을 쪼개자. 추가 주문, 포장 주문은 없다.

덧3) 점심때 전을 먹다 보면, 사장님이 그릇에 “밥 먹고 합시다”라는 말과 함께 돌아올 시간을 적어두고 휙~ 식사하러 가시니 놀라지 말자.





Daebak Gamjajeon at Sokcho Central Market

A Street-Side Potato Pancake Even MBTI ‘I’ Types Will Love


(Continuing from “Sokcho’s 30-Year Potato Ongshimi Spot”)

After finishing a hearty bowl of kalguksu ongshimi, I stepped out of the restaurant feeling warm and satisfied. Maybe it’s because I had lunch a bit early, but Sokcho Jungang Market at 1 p.m. on a Saturday was already buzzing with people. Then again, it’s always like this.


Around a large iron griddle, about a dozen people were gathered, and behind them, more waiting in small groups, chatting as they stood in line. Even with so many people ahead, everyone looked like they were actually enjoying the wait. I wasn’t hungry anymore, but… come on. How can anyone walk past this? This is the famous Daebak Gamjajeon of Sokcho Jungang Market.


It’s not a long-standing “old-timer” restaurant, but the owner of Daebak Gamjajeon has been running this small stall for over ten years. There were about three groups ahead of me, but the wait wasn’t long at all. There’s only one item on the menu: potato pancake. And the makgeolli? You help yourself from the jug on the left side of the stall. If you sit right in front of the jug, you automatically become the unofficial makgeolli server—part of the charm here.


Typically, making potato pancakes involves grating potatoes, squeezing out the moisture, letting the starch settle, then mixing the starch back with the grated potato before frying. But not here. Once you order, the owner takes peeled potatoes and grates them right on the spot, adds a pinch of salt and a bit of starch-like mixture, then pours everything straight onto the sizzling griddle. He flips it gently as it cooks, and you eat the pancake piece by piece directly from the griddle. If you sit farther away on the left or right side, he’ll portion it into small plates for you.


Daebak Gamjajeon is nothing like the crispy-edged potato pancakes you find elsewhere. Grated in a way that keeps the potato texture intact, then cooked over medium-low heat, the pancake stays soft, savory, and beautifully moist all the way through. Add a bit of the soy sauce mixed with chili and onion from the table, and the gentle, warm potato flavor comes alive. Everything here is self-serve. And remember: only one pancake per group. Even if the line is long, the rule never changes—so if you came with a big group, you’ll want to split up. Naturally, there are no extra orders and no takeout. Makgeolli is self-serve as well, and if you happen to sit in front of the jug, you’ll be pouring makgeolli for others too. The small talks with the owner and other customers during that process are half the fun.


Since ordering, grabbing plates and sauce, and even drinking makgeolli all require interacting with others, introverts might feel a bit overwhelmed at first. But honestly? Don’t worry. Everyone waiting there helps you ease into the experience. Even I ended up sharing my round with the couple next in line, after someone said, “You’re alone? Eat it while it’s hot!”—and we even had a makgeolli toast together. If you’re planning a trip to Sokcho, definitely give this place a try.


Info


Hours: Around 11 a.m. – around 6 p.m.

 (Closed from late June to October / Closed every Wednesday / Call 010-4337-5776 to double-check)

Francis’ Recommendation: Daebak Gamjajeon

Local Tip: Bringing a little myeongtae hoe or salted seafood to pair with the pancake is perfectly okay.


Notes


1) Bank transfer is possible, but no credit cards. The potato pancake is 7,000 won; makgeolli is 1,000 won per cup. Bring cash.

2) One pancake per group. This rule never changes. No extra orders. No takeout.

3) If you’re eating around lunchtime, don’t be surprised if the owner suddenly writes “Be back after meal” on your plate and disappears—he literally goes for a quick lunch break.

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