brunch

You can make anything
by writing

C.S.Lewis

by 김예림 Nov 14. 2024

유학생 자취밥솜씨

집밥 솜씨가 늘었다

뭐해서 먹고 살지 고민을 했는데- 딱히 서울에서 살 때와 다르지 않다. 쌀은 몽골 쌀도 충분히 싸고 맛있고, 금방 한 밥은 어떤 반찬과 먹어도 좋다.


가게에서 사먹는 밥보다는 집에서 먹는 밥이 건강하고 맛있다. 밥을 할 때는 과식하거나 너무 자극적인 밥을 먹지 않도록 신경쓴다. 맵고 기름진 것을 잘 먹지 못하기 때문에 대충 식단이 고정된다.


아침엔 밤에 미리 해놓은 오버나이트 오트밀. 오트밀에 신선한 무설탕 몽골 요거트, 과일 두 종류, 견과류를 넣어 냉장고에 재워둔다.


점심이나 저녁은 밥을 해서, 채소와 단백질이 골고루 들어가게 조합한다. 김자반, 참치, 생선류, 계란이 주로 등장하는 반찬이다. 가끔은 통밀빵을 굽고 채소와 함께 부친 계란부침을 끼워 넣는다. 과자나 초콜릿 등은 원래 좋아하지 않았는데, 밤늦도록 공부하다보면 당이 당길 때가 있다. 이때 굳이 참으면 잠을 이기기 어렵다. 영양이 보충되야 공부도 한다고 느껴 작은 큐브초콜릿을 한두개 먹는다. 적당한 달콤함으로 정신을 깨우는 느낌도 참 좋다.


요리를 그다지 잘 하진 못하지만, 간단하고 간편하게 만드는 음식은 고도의 요리기술이 필요하지 않다. 굽거나 볶거나. 국물은 감기기운이 있을 때 외에는 그다지 당기지가 않는다. 하지만 카레는 자주 먹는다. 특히 찬밥의 묵은내를 가리고 싶을 때, 그럴듯한 요리를 먹고 싶을 때.


오늘의 저녁메뉴는 시장토스트였다. 양배추 듬뿍 넣은 계란부침에 잼과 크림치즈를 빵 양쪽에 바르고, 계란에 저당 케찹을, 그리고 설탕 대신 자일리톨을 얹은 시장토스트는 남대문시장에서 먹는 토스트 못지 않다.


든든하고 뿌듯한 식탁:)


참, 유학와서 살은 3키로 정도 빠졌다.

아마도 술자리나 외식이 줄어서.


________


My home-cooking skills have improved.


I used to worry about what I’d eat here, but it’s really not that different from my time in Seoul. Mongolian rice is affordable and tasty, and freshly cooked rice pairs well with any side dish.


Meals at home feel healthier and tastier than eating out. I’m careful not to overeat or have overly strong flavors when I cook. Since I don’t handle spicy or greasy foods well, my meals have become pretty consistent.


For breakfast, I prepare overnight oats the night before. I mix oats with fresh, unsweetened Mongolian yogurt, two types of fruit, and nuts, then leave it in the fridge.


For lunch or dinner, I cook rice and make balanced combinations of vegetables and protein. My typical side dishes include seaweed flakes, tuna, fish, and eggs. Occasionally, I bake whole wheat bread and make an egg and vegetable sandwich. I didn’t really like snacks or chocolate before, but when studying late at night, I sometimes crave something sweet. If I resist, it’s hard to stay awake. Since I feel that my energy needs to be replenished to keep studying, I’ll have a small cube of chocolate. It’s a nice way to wake up my mind with just the right amount of sweetness.


Although I’m not a particularly good cook, making simple, convenient meals doesn’t require advanced culinary skills. I mostly bake or stir-fry. I don’t usually crave soups unless I feel a cold coming on, but I do eat curry often—especially when I want to mask the stale taste of leftover rice or when I want something that feels like a “real” meal.


Tonight’s dinner was “market toast.” I made an egg scramble with plenty of cabbage, spread jam and cream cheese on both slices of bread, added low-sugar ketchup on the eggs, and used xylitol instead of sugar. This market toast is as good as the ones from Namdaemun Market.


A hearty and satisfying meal.


Oh, and I’ve lost about 3 kg since studying abroad, likely because I have fewer occasions to drink or eat out.


#judyinub #homemademeals

매거진의 이전글 마법의 하이파이브
브런치는 최신 브라우저에 최적화 되어있습니다. IE chrome safari