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일요일은 크레이프

만들기는 쉽지만, 맛은 절대 심플하지 않은 크레이프 레시피

by moonjungr

(KR/EN)

침대에서 나가기 싫은 추운 겨울 아침 느긋하게 일어나서 크레이프를 만든다. 출근 준비가 아니라 크레이프로 만들기로 시작하는 하루가 주말이 왔음이 느껴진다. 부드러운 크레이프와 아메리카노 한잔으로 주말이 좀 더 달달해진다.

재료:

밀가루 3/4컵

소금 한 꼬집

설탕 또는 꿀 1 티스푼


계란 1개

우유 3/4컵

녹인 버터 1 테이블 스푼

계피가루

레몬 제스트


만드는 법

반죽 만들기

먼저 약불에서 버터를 녹여주세요.

그동안 볼에 밀가루, 소금, 설탕을 넣고 잘 섞어주세요.

계란을 넣고 부드럽게 섞어줍니다.

우유의 절반을 먼저 넣고 반죽이 부드러워질 때까지 섞어주세요.

녹인 버터를 넣고 다시 섞어줍니다.

마지막으로 남은 우유를 넣고 걸쭉한 농도가 될 때까지 섞어주세요.

크레이프 굽기

약-중불로 팬을 달궈주세요.

반죽을 한 국자 떠서 팬에 얇게 펴주세요.

약 1분 정도 구운 뒤, 뒤집어서 30초 정도 더 구워줍니다.

토핑하기

구운 크레이프 위에 계피가루, 꿀, 레몬 제스트를 뿌려주세요.

제 최애 조합인데요,특히 레몬 제스트! 달콤, 쌉쌀한 맛에 상큼한 맛까지 더해주어서 발란스가 좋아요!

크레이프는 토핑에 따라 무한 변신이 가능해요! 자신만의 최애 토핑을 찾아보세요!


킥포인트 3가지!(찐 경험에서 우러난)

농도:

반죽은 걸쭉하게 흐르는 정도가 딱 좋아요.

반죽이 너무 묽으면 크레이프가 얇고 찢어지기 쉽고, 너무 되면 쫀득함이 사라져요.

버터:

반죽에 버터를 꼭 넣어주세요!

팬에 따로 기름을 두르지 않아도 버터 덕분에 크레이프가 팬에 달라붙지 않아요.

불 조절:

팬을 너무 뜨겁게 하면 크레이프가 금방 타고, 불이 너무 약하면 반죽이 팬에 달라붙어요.

약-중불로 잘 달군 팬에서 구워야 바삭하면서도 부드러운 크레이프가 완성됩니다!


Easy to make yet the taste is never simple!


Ingredients:

3/4 cup all-purpose flour

A pinch of salt

1 tsp sugar or honey

1 egg

3/4 cup milk

1 tbsp melted butter

Cinnamon powder

Honey

Lemon zest


How To Make

Making the Batter

First, melt the butter over low heat.

Meanwhile, in a bowl, mix the flour, salt, and sugar.

Add the egg and gently mix until smooth.

Pour in half of the milk and stir until the batter is smooth.

Add the melted butter and mix well.

Finally, mix the remaining milk until you get a smooth, slightly thick batter.

Cooking the Crepes

Heat a pan over medium-low heat.

Pour one ladle of batter into the pan and spread it thinly.

Cook for about 1 minute, then flip and cook for another 30 seconds.

Adding the Toppings

Sprinkle cinnamon powder, drizzle honey, and add a touch of lemon zest on top of your crepes.

This is my favorite combo! Especially the lemon zest! It adds a fresh, zesty kick that balances the sweetness perfectly.

Crepes are endlessly versatile, so find your favorite toppings and experiment!


3 Kick Points! (From my experience!)

Batter texture:

The batter should be thick-ish but pourable.

If it’s too runny, the crepes will be too thin and may tear. If it’s too thick, they’ll lose that perfect chewy texture.

Butter:

Don’t skip the butter in the batter!

Since you won’t be greasing the pan separately, the butter helps prevent the crepes from sticking.

Heat Control:

If the pan is too hot, the crepes will burn quickly. If it’s too cool, the batter will stick.

Medium-low heat is key to getting golden, soft crepes.





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