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by 하얀술 Jan 30. 2020

누룩

酵母, yeast

누룩은 막걸리 발효재(酵母, yeast)이다.  

누룩은 발효재임과 동시에 맥주의 홉처럼  막걸리의 맛과 향을 결정하는  요인이다. 누룩이 막걸리의 맛을 결정하는  요인인 이유는  누룩의  재료인 곡류에 따라 맛과 향이 달라지기 때문이고 다른 하나는 누룩을 발효시키는 초재(草材) 따라서 달라지기 때문이다.

누룩의  재료인 곡물은  밀누룩이나 쌀누룩처럼 단일 재료를 사용하는 것이 많지만 찹쌀과 녹두를 블랜딩하거나 보리와 밀을 블랜딩하기도 한다.  커피에 비유하자면 싱글 누룩과 블랜딩 누룩이 있는 셈이다.

초재로는 볒짚을 가장 많이 사용한다.  구하기도 쉽고 양도 많아 가장 널리 사용하는 초재이다.  볒짚만이 초재로 사용되는 것은 아니다. 풀이면 무엇이든지 초재가 가능하다. 쑥이나 연잎, 솔잎 등은  향이 좋아 많이 사용하는 초재이기도 하다. 더러 국화나 각종 꽃잎을 초재로 사용하기도 한다. 초재 역시 단일 초재와  블랜딩 초재가 가능하다.

누룩을 생산, 판매하는 곡자회사의  거래처는 양조장이지만 개인에게도 누룩을 판매한다. 해서 누룩을 만들지 않아도 술을 빚을  있다.


 Nuruk is a makgeolli fermentation material (酵母, yeast).  

Nuruk is a major factor in determining the taste and aroma of makgeolli, as is the hop of beer at the same time as fermented ash. The main reason why Nuruk determines the taste of makgeolli is because its taste and flavor vary depending on the grain, which is its main ingredient, and the other depends on the herb ash that ferments the Nuruk.

Grain, the main ingredient of Nuruk, often uses a single material, such as a wheat Nuruk or rice Nuruk, but it also blends glutinous rice and mung beans or blends barley and wheat.  To compare it to coffee, there are single and blending Nuruk.

Straw is the most popular source of raw materials.  It is the most widely used disaster because it is easy to find and abundant.  Straw is not the only source of wealth. Grass can be anything. Mugwort, lotus and pine needles are also the first to be used in many places because they have a good In some cases, chrysanthemums and petals are used as primary materials. Chojae can also have a single elementary and a blending first.

The main customer of a grain company that produces and sells Nuruk is a brewery, but also sells it to individuals. So you can make alcohol without making Nuruk.


麹はマッコリ発酵材(yeast)である。  


麹は発酵材であると同時にビールのホップのようにマッコリの味と香りを決定する主な要因である。 麹がマッコリの味を決定する主な理由は、麹の主材料である穀類によって味と香りが異なるためで、もう一つは麹を発酵させる酢材によって異なるためである。

麹の主材料である穀物は小麦麹や米麹のように単一材料を使うものが多いが、もち米と緑豆をブレンドしたり麦と小麦をブレンドしたりする。  コーヒーに例えれば、"シングル""ブランディング"があるわけだ。

草재としては稲わらを最も多く使う。  手に入れやすく量も多いため、最も広く使われている草材である。  稲わらだけが草材として使われるのではない。 草なら何でも草分けが可能だ よもぎや蓮の葉、松の葉などは香りがよくてよく使われる草材でもある。 菊やさまざまな花びらを草材として使うこともある。 初材も単一初材とブランディング初材が可能だ。

麹を生産·売する穀子会社の主な取引先は醸造所だが、個人にも麹を販売している。 麹を作らなくても酒を造ることができる。


酒曲是米酒发酵材料(yeast)  

酒曲在发酵的同时,就像啤酒的"hop",决定米酒味道和香味的主要因素。 诺克之所以成为决定米酒味道的主要因素,是因为根据诺克的主要材料谷类的不同,其味道和香气也会有所不同,另一个原因是根据发酵诺克的初裁而有所不同。

曲子的主要材料是谷物,比如麦曲或米曲,使用单一材料的较多,但有时还会混合糯米和绿豆,时还会混合大麦和小麦。  喻成咖啡的话,就是有单曲和混合曲。

草料最常用볒。  购易售,产多,是使用最广的楚材。  볒不仅仅被用作草料。 只要是草,么都可以草料。 艾草,,叶等香气浓郁,经常使用的草料。 时还会用菊花或各种花瓣做草料。 初裁也可以是单一初裁和混合初裁。

,销售黄曲的曲子公司的主要客户是酿酒厂,但也向个人销售黄曲。 不用做曲子也可以做酒。

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