아들 낳는 입춘주(立春酒)
아들 낳는 입춘주(立春酒)
24절기 중 입춘(立春)은 농경을 주 생산 기반으로 하는 우리민족에게 중요한 시기이다. 봄의 시작을 알리는 절기(節氣)인 입춘은 대한(大寒)과 우수(雨水) 사이에 있는 그 해의 첫 절기(節氣)이다.
양력으로는 2월 4일경이며, 음력으로는 정월(正月)인데 때에 따라서는 섣달(12월)에 들기도 한다. 동양에서는 이 날부터 봄이라고 한다.
옛 사람들은 입춘 15일간을 5일씩 3후(候)로 나누어 초후(初候)에는 동풍이 불어서 언 땅을 녹이고, 중후(中候)에는 겨울잠을 자던 벌레가 움직이기 시작하고, 말후(末候)에는 물고기가 얼음 밑을 돌아다닌다고 하였다. 입춘 전날을 철의 마지막이라는 절분(節分)이라고 하며, 이 날 밤을 ‘해넘이’이라고 부르며 입춘을 마치 연초(年初)처럼 생각했다.
입춘 풍속으로는 입춘축 (立春祝), 입춘첩 (立春帖) 붙이기, 아홉 자리, 삼재(三災)풀이, 점복(占卜) 치기, 적선공덕행(積善功德行) 등이 있고 입춘장(醬)을 담고, 입춘절식(立春節食)을 먹었다.
입춘술도 즐겼는데 입춘수(立春水)로 만든 입춘주(立春酒)는 특별한 의미가 있는 술이다. 입춘수란 입춘 전후에 받아둔 빗물을 말하는데 이 물로 술을 빚어 입춘 날에 부부가 마시고 동침하면 아들을 낳는다 하여 소중히 여겼다.
입춘주는 한 해의 복과 덕을 부르는 술이다. 해서 복이 오는 방향을 향해 마신다. 나누어 마시지 말고 한 번에 다 마신다. 나누어 마시면 인연이 끊어진다. 아무 말도 하지 말고 마신다. 마시는 중에 말을 하면 입을 통해서 복이 달아난다.
하얀술 입춘주
1. 10리터 용기를 준비합니다.
2. 용기에 물 4리터와 하얀술 900g 을 넣고 고루 섞어줍니다.
3. 실온(18-25도)에서 24시간 발효시킵니다.
4. 용기를 냉장고에 넣거나 찬 곳에 두어 층 분리를 시킵니다.
5. 층 분리된 윗술을 떠서 입춘주를 얻습니다.
6. 층 분리된 아랫술 탁주는 막걸리로 즐기세요.
Ipchunju to give birth to a son
During the 24th solar term, Ipchun is an important time for the Korean people, who are based on agriculture and agriculture. Ipchun, which marks the beginning of spring, is the first of the year between Daehan and Woosoo.
On the Gregorian calendar, it is around February 4th, and on the lunar calendar, it sometimes falls on the New Year’s Day (December). In the East, it is called spring from this day on.
The ancients divided the 15 days of Ipchun into five days, and said, "In the second half of the year, the east wind blows and the frozen land begins to melt; in the middle and the second half, the bugs that were sleeping in the winter begin to move; and in the late afternoon, fish roam under the ice." The day before Ipchun was called the last of the season, and Ipchun thought of it as the beginning of the year.
The custom of Ipchun included Ipchunchuk, Ipchuncheop, nine-digit Samjae Puzzle, fortune-telling, red line Gongdeokhaeng, and Ipchunjeolsik.
Ipchunsul was also enjoyed, but Ipchunju, made of Ipchunsu, is a drink of special significance. "Ipchunsu" refers to the rainwater that was received before and after Ipchun, and is cherished by the fact that when a couple drinks alcohol and sleeps together on the day of Ipchun, they give birth to a son.
Ipchunju is a drink that brings good luck and good fortune to the year. So drink in the direction of good fortune. Don't share it; drink it all at once. Divide and drink to sever ties. Don't say anything and drink. Blessings run away through one's mouth when one talks while drinking.
Hayansool Ipchunju
1. Prepare a 10 litre container.
2. Put 4 liters of water and 900 grams of white water in a bowl and mix them evenly.
3. Ferment it at room temperature (18-25 degrees) 24 hours.
4. Place the container in the refrigerator or place it in a cold place to separate layers.
5. Open a layer of separated upper lip to obtain Ipchunju.
6. Enjoy the bottom layer table with makgeolli.
息子を生む立春酒(立春酒)
24節季のうち立春(立春)は、農耕を主生産基盤とするわが民族にとって重要な時期だ。 春の始まりを知らせる節気である立春は大韓と雨水の間にあるその年の最初の節気だ。
太陽暦では2月4日頃であり、旧暦には小(正月)だが、時によっては、師走(12月)に入ったりもする。 東洋ではこの日から春だという。
昔の人たちは立春15日間を5日ずつ3後(候)に分けてチョフ(初候)には東風が吹いて凍った土を溶かし、重厚(中候)は冬眠をしていた虫が動き始めて、言葉の後(末候)には魚が氷の下を回っているとした。 立春の前日を"旬の終わり"という節分といい、この夜を"日暮れ"と呼び、立春をまるで年始のように考えた。
立春の風俗には立春祝、立春帖付け、九桁、三才解き、占福、積善功徳行などがあり、立春荘を盛り込み、立春節食を食べた。
立春酒も楽しんだが、立春水で造った立春酒は特別な意味のある酒だ。 立春水とは立春前後に受けとめておいた雨水のことをいうが、この水で酒を醸し立春の日に夫婦が飲み、共寝すると息子を産むとして大事にしていた。
立春酒は一年の福と徳を呼ぶ酒だ。 福が来る方向に向かって飲む。 分けて飲まずに一度に全部飲む。 分けて飲むと縁が切れる。 何も言わずに飲む. 飲んでいるうちに話をすると、口を通して福が逃げてしまう。
Hayansool 立春酒
1.10リットル勇気を準備します。
2.容器に水4リットルとHayansool900gを入れて均等に混ぜてくれます。
3.室温(18-25度)で24時間、醗酵させます。
4.勇気を冷蔵庫に入れたり、冷たいところに置いてチュン分離をさせます。
5.層分離されたウィッスルをすくってイプチュンジュを得ます。
6.層分離されたアレッスル濁り酒は、マッコリにたのしんでください。
生子立春酒
24节气中的立春,对于以农耕为主要生产基础的我国民族来说,是一个关键时期。 立春是宣告春天开始的节气,是大韩和雨水之间的那一年的第一个节气。
阳历2月4日左右,农历正月,有时入腊月。 在东方,从这一天开始叫春天。
古人把立春15天分为5天3夜,初后因东风融化冻土,中后冬眠的虫子开始活动。 立春前一天被称为"铁的末日",这个夜晚被称为"日出",立春就像过年一样。
立春风俗有立春祝,立春帖贴,九位三载解,点伏,积善功德行。
立春酒也很享受,用立春水酿制的立春酒,是一款有着特殊意义的酒。 所谓立春树,是指立春前后接收的雨水,据说用这水酿造酒,立春那天夫妻喝,同寝,就生儿子,很珍惜。
立春酒是一年福酒。 就冲着来福的方向喝。 不要分着喝,一次喝完。 分饮断缘 什么话都不说,喝。 喝中说话,口中出福
Hayansool 立春酒
1. 准备10升容器。
2. 在容器中加入4升水和900g Hayansool,均匀搅拌。
3. 室温(18-25度)24小时发酵。
4.将容器放入冰箱或放在冷处,使其分层。
5. 打开分层的上酒,获得立春酒。
6. 将层层分离的下酒浊酒作为米酒享受。