A Race of Cooks - 요리사의 질주
But the best thing fire did was cook. Foods that humans cannot digest in their natural forms-such as wheat, rice, and potatoes-became staples of our diet thanks to cooking. Fire not only changed food's chemistry, it changed its biology as well. Cooking killed germs and parasites that infested food. Humans also had a far easier time chewing and digesting old favourites such as fruits, nuts, insects and carrion if they were cooked. Whereas chimpanzees spend five hours a day chewing raw food, a single hour suffices for people eating cooked food.
하지만 불의 능력 중 최고의 한 가지는 음식을 요리하는 능력이었다. 밀, 쌀, 감자와 같은 곡식은 자연 상태로 소화되지 못하지만, 요리라는 고마운 불의 능력으로 우리의 주된 영양소가 되었다. 불은 음식의 화학적 변화를 일으킬 뿐만 아니라 생물학적 변화도 일으켰다. 요리는 음식에 득실득실하던 병균과 기생충을 살균했다. 인간들은 또 오래전부터 즐겨 섭취하던 과일, 호두, 곤충, 썩어가는 고깃덩이를 요리해서 쉽게 씹어 삼키고 소화했다. 인간은 요리한 음식을 섭취하는데 한 시간이면 충분하지만, 침팬지는 날음식을 매일 다섯 시간씩이나 씹으며 보낸다.
* Sapiens(Yuval Noah Harari, 2011) - A Race of Cooks.