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by Christie Yang Jun 26. 2020

발효종으로 바나나브래드 만들기

바나나 머핀 냄새가 끝내줘요~

Banana bread with a sourdough starter

잘 자라고 있는 발효종을 밥을 주고 덜어낸 100g을 가지고 바나나브래드를 만들어보았다. 잘 익은 바나나 네개랑 밀가루2컵, 계란 2개, 발효종 100g,  베이킹소다 1/2 테이블스푼, 소금 1/2 테이블스푼, 흙설탕 1컵, 버터 126g, 올리브오일 2 테이블스푼, 피칸이나 아몬드 반컵, 스페출라 한 개면 준비물 끝. 일단 오븐을 예열(176.6도)해 놓고, 보울에 녹인 버터에 설탕을 잘 섞어준다. 계란도 넣고 잘 저은 후, 발효종과 잘 으깬 바나나, 올리브오일을 넣고 잘 섞어준다. 여기에 밀가루, 베이킹소다, 소금을 섞은 것을 조금씩 부어가면 저어준다.  



집에 머핀판이 있어서 여기에 넣고 집에 있는 아몬드를 두 개씩 꾹꾹 눌러주었다. 30 분이 지나니 집안에 온통 기분좋은 달콤한 향기가 가득해진다.


아직 뜨거운 머핀을 꺼내어 약간 식힌 후 플레인요거트랑 같이 먹으니 진짜 꿀맛이다. 겉은 바삭하나 속은 촉촉하니 너무 달지않고 딱 적당한 바나나향이 가득한 바나나 머핀,여기에 홍차 한 잔을 곁들이니 트렌디한 여느 카페 하나 안부럽다. 발효정이 들어간거라 왠지 건강한 기분이든다. 집안에 냄새도 좋고 머핀도 충분하니 며칠 간식으로 먹을 수 있을 것 같다.  




아래는 영어로 된 <바나나브래드 만들기>는 Foodnetwork 웹사이트를 참고로 만들었다.


The following banana bread recipe is from www.foodnetwork.com, but I made a little modification on my hands-on practice to make it healthy.


Ingredients


1 cup granulated sugar


8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, room temperature


2 large eggs


3 ripe bananas


1 tablespoon milk


2 cups all-purpose flour


1 teaspoon baking powder


1 teaspoon baking soda


1 teaspoon salt


Directions

Step 1

Preheat the oven to 325 degrees F. Butter a 9 x 5 x 3 inch loaf pan. I used muffin

Step 2

Cream the sugar and butter in a large mixing bowl until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition.

Step 3

In a small bowl, mash the bananas with a fork. Mix in the milk and cinnamon. In another bowl, mix together the flour, baking powder, baking soda and salt.

Step 4

Add the banana mixture to the creamed mixture and stir until combined. Add dry ingredients, mixing just until flour disappears.

Step 5

Pour batter into prepared muffin pan and bake 30 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean. Set aside to cool on a rack for 15 minutes.


Prep:  10 minutes

Cook:  30 minutes

Total:  40 minutes




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