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by merry go round Mar 09. 2021

에어 프라이로 만든 치킨 슈니첼

Air fried Chicken Schnitzel

슈니첼은 오스트리아에서 시작된 요리예요. 이게 프랑스로 넘어가며 포크 커틀릿이 되었고, 일본으로 전파되며 이것이 돈카츠가 되었지요. 슈니첼은 송아지나 돼지고기, 닭고기 등 다양한 육류로 만들 수 있어요. 다만, 포크 커틀릿과의 차이점이라면, 슈니첼은 기름에 튀겨내는 것이 아닌, 팬에 지지듯 구워낸다는 점이 차이점입니다. 치킨슈니첼은 호주 어디를 가도 쉽게 볼 수 있는 메뉴에요. 갓 만든 치킨 슈니첼에 다른 소스는 곁들이지 않고 레몬 한 조각을 곁들여 내어주는것이 가장 기본이지만, 호주에서는 두툼한 슈니첼 조각에 갖은 토핑을 얹어 주는 방식이 더 일반적이에요 . 치킨까스라고 하기엔 조금은 더 고급스럽고 바삭한 치킨슈니첼을 만들어 나른한 오후, 맥주에 곁들여 드셔보세요 . 


[ 재료 ]

닭가슴살 2덩이

밀가루 100g

소금 1작은술

갈은 통 후추 1/2작은술

계란 2개

우유 40ml

판코 빵가루  150g

파마산 치즈 가루 40g

오일 스프레이


[ 만드는 법 ]

1. 두툼한 닭가슴살을 햄버거 빵을 갈라 썰어주듯 칼집을 옆으로 넣되 끝까지 넣지 않고, 끝은 붙어 있게 해서 넓게 펼쳐 줍니다. 두께가 1cm정도 되도록 부드럽게 두드려 얇게 만들어 주세요. 

2. 적당한 사이즈의 그릇에 밀가루와 소금, 후추를 넣고 섞어주세요.

3. 또 다른 그릇에는 계란과 우유를 넣고 풀어서 계란 우유 물을 만들어 줍니다.

4. 판코 빵가루와 파마산 치즈가루를 섞어 그릇에 담아 준비해 줍니다. 이제 모든 준비가 끝났어요

5. 닭가슴살을 밀가루 - 계란물 - 빵가루 순으로 옷을 입혀 준 뒤, 접시에 담아 랩을 씌워 잠시 냉장고에 보관합니다. 

6. 에어프라이  AIRFRY / 슈퍼 컨벡션 SUPER CONVECTION / 220°C / 9분으로 설정해서 오븐을 예열해주세요.

7. 닭가슴살을 에어프라이 바스켓에 넣고 고기 양면에 오일 스프레이를 뿌려주세요.

8. 오븐이 예열되면 오븐에 넣고 9분 동안 조리합니다.

9. 9분 후 닭가슴살을 오븐에서 꺼내 뒤집어 줍니다. 다시 오븐에 넣고 에어프라이 AIRFRY / 슈퍼 컨벡션  SUPER CONVECTION / 220°C / 5분으로 설정하고 시작 버튼을 누르세요. 닭가슴살이 바삭바삭할 때까지 튀겨주세요.

10. 슈니첼에 감자튀김과 샐러드를 곁들여 요리를 완성하세요. 


[ Ingredients ]

2 large   chicken breasts, skinless and boneless

100 g   plain flour

1 tsp  fine salt

½ tsp  freshly ground pepper

2 eggs

40 ml  milk

150 g   panko crumbs

40 g   finely grated Parmesan cheese (optional)

Non-stick   cooking spray


[ Method ]

1. Starting   with the thickest side, place the palm of your hand on the top of the chicken breast and slice through horizontally through the centre to form 2 even   pieces. Place it on a plate and set aside. Repeat with the other breast and   set aside. Each piece of chicken should be approx. 1 cm thick. If the pieces   are thicker then 1 cm gently pound the breast to achieve desired thickness.

2. Place the flour into a medium bowl. Add the salt and pepper and   mix to combine.

3. Place the eggs and milk into a separate medium bowl and whisk to   combine to make an egg wash.

4. Place the panko crumbs and Parmesan in another bowl. Mix them   together and transfer the crumbs onto the roasting pan.

5. Place each piece of chicken into the flour and coat, lifting and   dusting off any excess flour. Transfer each piece to the egg wash to fully   coat. Then coat the chicken in the panko and Parmesan crumbs by pressing it   into the crumbs to create an even, light coating. Transfer the chicken to a   plate and refrigerate until ready to air fry.

6. Pre-heat the oven. Select AIRFRY/SUPER CONVECTION/220°C/9 mins   and press start.

7. Place the chicken into the airfry basket and spray both sides   well with oil spray.

8. When then oven is pre-heated, place the chicken into the oven   and cook for 9 mins.

9. Remove the chicken from the oven and turn it over. Place it back   into the oven and Select AIRFRY/SUPER CONVECTION/220°C/ 5 mins and press   start. Airfry until the chicken is crisp and cooked all the way through.

10. Serve the schnitzel with chips and salad.


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

Breville recipe ep 09. Air fried Chicken Schnitzel

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