brunch

You can make anything
by writing

C.S.Lewis

by soo Sep 16. 2020

식물이야기 [식물영양소] no.9 가지

[THE HERBARIUM CHEMISTRY] no.9 EGGPLANT



식물은 단백질, 핵산, 지질 등 생존을 위해 기본적으로 필요한 물질을 만들어냅니다. 이를 1차 대사산물이라고 하죠. 이밖에 2차 대사산물도 만들어내는데, 이 물질(영양소)은 환경으로부터 종을 보호하기 위한 것으로 식물이 가지고 있는 색깔에서 공통되게 확인할 수 있습니다. 빨간색, 노란색, 초록색 등등요.


Plants produce essential products to survive, such as protenins, nuclein acid and lipids, which called a primary metabolite. Secondary metabolites, that plants produced are used to defense the plant in its environment. Furthermore, they assign the plant its characteristic colours. Red, Yellow, Green and so on...



오늘은 보라색 식물인 '가지'의 아름다운 형태와 영양소에 대해 알아보겠습니다.

Today, we be going to learn the herbaium chemistry and appreciate the beautiful shape about the purple plant 'eggplant'.







나수닌, 히이신 (안토시아닌계)

3퍼센트가 수분인 가지는 칼륨의 이뇨작용으로 붓기를 잡아주는 효과가 있으며, 지방을 잘 흡수하고 혈관 속의 노폐물을 용해, 배설시켜 피를 맑게 하는 효과가 있습니다. 안토시아닌계 물질인 나수닌과 히이신은 대체적으로 껍질 쪽에 많이 있으며 색이 진할 수록 함유량이 높습니다.


Nasunin, Hyacin (Anthocyanin)

Eggplant, with 3percent of water content, helps control puffiness by a diuretic effect of kalium. 

The vegetarble absorbs fat and purifies blood by dissolving and excreting waste matter in vessels. Nasunin and hyacin, members of anthocyanin family are mostly distributed around skin and gives heavier colour as their content.


사포닌

인체 내에서 항알레르기, 항산화, 함염증작용을 합니다. 또한 피부 노화 예방에 중요한 역할을 하는 식물이기도 하죠.


Saponin

It gives anti-allergic, antioxidant and anti-flammatory effect on the body. Also it prevents skin aging.






다음 시간에는 든든한 간식으로 최고인 '바나나'를 소개합니다.

그럼 오늘도 건강한 하루 되시길!


Next time, I will introduce the best snack,  'banana'.

Then, have a healthy day today!







ⓒ2020. 최수민 All right reserved. 

작가의 이전글 식물이야기 [식물영양소] no.8 아스파라거스
브런치는 최신 브라우저에 최적화 되어있습니다. IE chrome safari