Grilled Beef Skirt Steak with Onion M/N
스테이크를 맛있게 굽는다는건, 누군가에게는 아주 쉬울수도, 누군가에게는 아주 어려운 일일수도 있습니다. 특별한 조리법은 따로 있지 않고, 그저 맛있게 구워주기만 하면 되는 간단한 요리예요. 하지만 그 맛있게 굽는 게 사실 제일 어렵지요. 이런 고민을 해결해줄 친구가 있습니다. 바로 브레빌 그릴이지요. 브레빌 스테이크 그릴은 온도계까지 함께 달려있어, 어느정도로 고기가 구워졌는지 정확하게 확인할 수 있습니다. 브레빌 그릴을 이용해서 육즙이 가득한 맛있는 스테이크를 구워보세요.
[ 재료 ]
+ 양파 양념 +
양파 1⁄2개
마늘 1쪽
엑스트라 버진 올리브 오일 1/2컵
물 2큰술
+ 업진살 +
업진살 약 1kg (두 근 정도)
코셔 솔트 1작은술
통후추 그라인더 1⁄4작은술
수제 또는 기성 훈제 소금, 마무리용 (혹은 일반 소금으로 대체)
치미추리, 제공 시(선택 사항)
[ 만드는 법 ]
1. 양파 양념장을 만들기 위해, 블렌더에 양파와 마늘, 오일 1/4컵, 물을 넣어주고 부드러워질 때까지 갈아주세요. 업진살을 지퍼백이나 베이킹 접시에 넣고 양파 양념장을 부어 고기의 양면이 잘 배어들게 해주세요. 양파 냄새가 냉장고에 스며들지 않도록 고기를 잘 덮거나 감싸줍니다. 최소 4시간에서 최대 24시간까지 냉장 보관합니다.
2. 중불에 그릴을 올려 준비해주세요.
3. 양념장에서 스테이크를 꺼내 양면에 코셔 솔트와 후추를 뿌려 간을 합니다. 고기를 그릴로 옮겨 한쪽 면이 잘 익을 때까지 약 3분간 구워주세요. 레어 또는 미디엄 레어 단계로 굽기 위해 뒤집어서 2분 더 굽고 스테이크를 그릴에서 꺼내주세요. 이때, 잔열로 굽기 정도를 완성하기 위해 약 2분간 레스팅해주세요. 마지막으로 스테이크를 그릴 위에 다시 올리고 양면을 각각 1분씩 더 구워주세요(이 과정은 얇은 스테이크가 뜨겁게 제공될 수 있도록 합니다). (미디엄 굽기 정도를 원할 경우 두 번째 면을 추가로 1분 더 구워주세요.) 그릴에서 스테이크를 꺼내어 썰고 제공하기 전 1분에서 2분 정도 레스팅해주세요.
4. 스테이크를 3등분으로 썰어주세요. 등분된 고기를 옆으로 돌려서 45도 각도로 어슷하게 썰어주세요. 그 한 등분에 5슬라이스로 총 15슬라이스가 되어야 합니다. 고기가 식지 않도록 미리 따뜻하게 데운 접시에 옮겨 담아주세요. 남은 1큰술의 오일과 훈제 소금으로 장식하고 치미추리를 뿌려 완성하세요.
[ Ingredients ]
+ Onion Marinade +
1⁄2 medium yellow onion, coarsely chopped
1 small garlic clove, peeled
1⁄4 cup plus 1 tablespoon extra-virgin olive oil
2 tablespoons water
+ Skirt Steak +
2 pounds skirt steak, silver skin trimmed away
1 teaspoon kosher salt
1⁄4 teaspoon freshly ground black pepper
Smoked sea salt, homemade or store-bought, for finishing
Chimichurri, for serving (optional)
[ Method ]
1. To make the onion marinade, combine the onion, garlic, 1⁄4 cup of the oil, and water in a blender; blend until smooth. Put the skirt steak in a large resealable plastic bag or baking dish and pour in the onion mixture, coating both sides. Cover or wrap the meat well so the onion scent does not permeate your refrigerator; chill for at least 4 hours and up to 24 hours.
2. Prepare a grill to medium-high heat.
3. Remove the steak from the marinade and season both sides with the kosher salt and pepper. Transfer the meat to the grill and let cook until one side is well seared, 3 minutes. Flip and cook for 2 minutes more, for rare to medium-rare. At this point, remove the steak from the grill and let rest for 2 minutes to allow the carryover heat to give it a more even doneness. Finally, return the steak to the grill and cook for 1 minute more per side (this guarantees this thin cut of steak will be served hot). (Add another minute of cooking on the second side for medium doneness.) Remove the skirt steak from the grill and let rest 1 to 2 minutes before slicing and serving.
4. Cut each steak with the grain into three sections. Turn each piece to slice against the grain at a 45-degree angle. Slice into 1⁄4-inch pieces on a slight bias against the grain. You should get about 5 slices per cut piece, about 15 slices total. Transfer the meat to a warmed plate. Garnish with the remaining 1 tablespoon oil and smoked sea salt and serve with the chimichurri.
* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다.
#breville #brevillerecipe #brevillegrill #bgr840 #steak #grilledsteak #grilledbeef #skirtsteak #브레빌 #브레빌레시피 #브레빌그릴 #전기그릴 #가정용그릴 #업진살 #업진살스테이크 #스테이크용그릴 #스테이크 #레시피공유 #레시피