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by merry go round Apr 13. 2021

허브와 시트러스에 재워 구운 양고기 룰라드

Roasted Herb-Citrus Lamb Roulade

룰라드는 넓게 편 고기 안에 치즈나 허브, 야채나 향신료 등을 넣고 말아 구운 프렌치 스타일의 요리를 말합니다. 포피예트(paupiette)와 동의어로 쓰이지요. 각종 고기류는 누린내가 나거나, 잡내를 잡는 데에 허브 등을 많이 사용하게 되는데 이렇게 말아서 요리하게 되면, 육질도 더욱 부드러워지고, 고기의 잡내도 완벽하게 잡아줍니다. 한 번 더 손이 가고, 정성이 들어가는만큼 맛 또한 부드럽고 육즙 촉촉한 구이가 완성되어요. 양고기가 없다면 돼지고기나 소고기로도 도전해보시길 추천드립니다. 약간의 정성을 더해 재료 준비를 해보세요. 요리의 완성은 브레빌 오븐이 도와줄거예요. 



- 준비 시간 : 40 분

- 요리 시간 : 1 시간 45 분


[ 재료 ]

신선한 로즈마리 잎 4 티스푼 (2 ~ 3 가지)

느슨하게 포장 된 이탈리안 파슬리 잎 1 컵

신선한 백리향 잎 1 1/4 티스푼 (4-5 가지)

마늘 8 쪽

구운 커민 씨 1/2 작은 술

올리브 오일 2 테이블 스푼과 브러싱 용 1 테이블 스푼

레몬 즙 1 큰술

제스트 레몬 2 개 (약 1 큰술)

오렌지 2 개, 제스트 (약 1 큰술)

뼈없는 양고기 다리 1 개 (약 3 1/2 파운드), 지방을 다듬고 버터 플라이

코셔 소금 1 큰술

갓 갈은 후추 1 작은 술


[ 만드는 법 ]

1. 작은 그릇에 로즈마리, 파슬리, 타임, 마늘, 커민 씨, 올리브 오일 2 큰술, 레몬 주스를 섞어 거친 퓌레 형태로 갈아 만들어 그릇에 옮겨 담습니다. 레몬과 오렌지 껍질을 긁어 준비해 둡니다. 

2. 양고기를 넓게 펴고, 두 개의 비닐 랩 사이에 지방면을 아래로 놓습니다. 롤링 핀이나 고기 망치를 사용하여 양고기를 약 3/4 인치 두께로 두드려 최대한 직사각형 모양을 만듭니다. 양고기 내부의 두꺼운 부분을 얕게 칼집 넣어 두드리면 더 쉽게 평평해질 수 있습니다.

3. 소금과 후추로 양면에 간을 한 다음 양고기를 작업대에 기름기가 있는 쪽이 아래로 향하도록 놓습니다. 퓌레를 위에 고르게 펴 주세요.

4. 짧은 쪽부터 시작하여 롤케이크를 말듯 양고기를 단단히 굴려 말아줍니다. 고정용 면사 실을 사용하여 1 인치 간격으로 묶어 양고기를 고정하고 원통형 모양을 만듭니다. 밀봉하거나 포장하여 하루 밤까지 냉장 보관하십시오. 조리하기 전에 냉장고에서 양고기를 꺼내 실온에서 1 시간 정도 꺼내둔 뒤 조리합니다. 

5. ROAST /170도 / 1시간 30분을 선택한 다음 START를 눌러 오븐을 예열합니다. 로스팅 팬에 그릴 랙을 깔고 그 위에 양고기를 놓고 남은 올리브 오일 1 큰술을 붓습니다.

7.가장 두꺼운 부분의 중앙에 삽입되도록 오븐에 넣어 줍니다. 

8. 썰기 전, 남은 잔열로 양고기 내부가 좀 더 익고 육질이 부드러워 지도록 20 분 동안 레스팅해주세요.

9. 적당한 두께로 썰어 서브해줍ㄴ디ㅏ. 


- Prep Time: 40 minutes

- Cook Time: 1 hour and 45 minutes


[ Ingredients ]

4 teaspoons (2-3 sprigs) fresh rosemary leaves

1 cup Italian parsley leaves, loosely packed

1 1/4 teaspoons (4-5 sprigs) fresh thyme leaves

8 cloves garlic

1/2 teaspoon cumin seed, toasted

2 tablespoons olive oil plus 1 tablespoon for brushing

1 tablespoon lemon juice

2 lemons, zested (about 1 tablespoon)

2 oranges, zested (about 1 tablespoon)

1 boneless leg of lamb (about 3 1/2 pounds), fat trimmed and butterflied

1 tablespoon kosher salt

1 teaspoon freshly ground black pepper


[ Method ]

1. Combine rosemary, parsley, thyme, garlic, cumin seed, 2 tablespoons olive oil and lemon juice in the small bowl of a food processor. Process into a coarse puree. Scrape puree into a medium bowl and stir in lemon and orange zests. Set aside.

2. Unroll lamb and place fat side down between 2 pieces of plastic wrap. Pound lamb using a rolling pin or meat mallet to about 3/4-inch thickness, creating as much of a rectangle shape as possible. Making a few shallow cuts in the thicker portions of the interior of the lamb will help it to flatten more easily when pounding.

3. Season both sides with salt and pepper, and then lay lamb on work surface fat side down. Spread the puree evenly on top.

4. Starting from the short side, tightly roll lamb in a jelly-roll fashion. Using butcher’s twine, tie at 1-inch intervals to secure lamb and create a cylindrical shape. Cook immediately or wrap and refrigerate up to one night. Before cooking, remove lamb from refrigerator and allow to rest at room temperature for 1 hour.

5. To cook, insert wire rack into rack position 6. Press PHASE COOK, and then select ROAST/450⁰F/15 minutes. Press SELECT/CONFIRM to confirm the first cooking phase. Select ROAST/325⁰F/1 hour for the second phase, and then press START to preheat oven. Set lamb on broiling rack inserted in roasting pan and brush top with remaining 1 tablespoon olive oil.

6. Roast until an instant-read thermometer inserted into the center of the thickest part reads 130⁰F for medium-rare.

7. Rest lamb for 20 minutes before slicing. Serve immediately.


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

Breville recipe ep 43.  Roasted Herb-Citrus Lamb Roulade

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