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by merry go round Apr 14. 2021

시금치 감자 키쉬

Spinach and Potato Quiche

시드니에 잠시 살던 시절, 데이비드존스 식품 코너를 가면, 마치 우리나라로 치면 빵집이 있듯이, 사람들이 가장 많이 지나다니는 통로에 큰 키쉬 가게가 있었습니다. 데이비드 존스는 식품코너가 있던 지하 1층만 아침 7시부터 오픈을 했었는데요. 아침 출근길 그 곳을 들러, 간단히 아침으로 먹을 수 있는 스낵이나 밀을 사가는 사람들을 위해서였습니다. 갖은 야채나 다진 소고기, 베이컨이 들어가기도 하고, 어떤 것들은 과일 필링이나, 계란물만을 부어 만든 것들도 있었습니다. 그만큼 그들에게 키쉬란, 식사 대용이 되기도 하고, 허기진 오후 시간의 간단한 스낵이자 디저트가 되기도 하는 굉장히 대중적인 음식이었어요. 평소에 저는 냉장고에 남은 온갖 재료를 필링으로 만들어 넣고 키쉬를 굽는 것을 좋아하는데요. 오늘은 비타민이 풍부한 시금치와 감자를 이용해서 만들어 보았습니다. 여러분들도 냉장고 속에 잠자고 있는 식재료를 이용해, 파이 반죽으로 키쉬를 만들어 한 끼 식사를 즐겨보시길 권해드려요.  


[ 재료 ]

+ 키쉬반죽 +

제빵용 밀가루 1 2/3컵

무염버터 3/4컵

코셔솔트 3/4 작은술

얼음물 4큰술


+ 필링 +

감자 4 개

코셔솔트 6 1/2 작은술

올리브 오일 1 큰술

샬롯(미니양파)1 개

마늘 1 쪽

달걀 5 개

우유 1 1/2컵

생크림 1/2 컵

(냉동) 시금치 데치고 물기 짠 것 2 컵

통후추 간 것 1/2 작은술

넛맥 1/4 작은술

페타 치즈 4 온스


[ 만드는 법 ]

1. 크러스트 만들기 : 스탠드 믹서기의 그릇에 밀가루, 버터, 소금을 넣습니다. 차가워 질 때까지 재료와 훅을 함께 냉장고에 넣어 두었다 사용하면 더 좋습니다. 차가워진 재료를 꺼내, 거친 부스러기가 형성 될 때까지 저속으로 섞습니다. 밀가루 혼합물에 물을 넣고, 반죽이 형성되며 패들 주위에 모이기 시작할 때까지 저속으로 계속 섞습니다. 테이블에 밀가루를 가볍게 뿌리고, 반죽을 얹어 동그란 공 모양을 만듭니다. 반죽을 6등분으로 나누어 팬에 벌려 두고, 랩을 씌워 4 시간 또는 하룻밤 동안 냉장 한 후 냉장고에서 반죽을 꺼내 가볍게 어줍니다. 반죽을 12 인치 원형으로 굴립니다. 9 ½ 인치 깊이의 파이 접시에 반죽을 끼 웁니다. 가장자리를 림에서 ½ 인치까지 자르고 아래로 접고 원하는대로 붙입니다. 포크를 사용하여 크러스트의 바닥과 측면 전체에 구멍을 뚫습니다. 뚜껑을 덮지 않은 상태에서 1 시간 동안 냉장 보관합니다. 원하는 경우 1 시간 후에 랩으로 싸서 밤새 냉장 보관하십시오.

2. 크러스트가 식는 동안 감자, 샬롯, 마늘을 익힙니다. 감자를 중간 크기의 냄비에 넣고 찬물을 부어 넣습니다.  코셔 소금 4 티스푼을 넣고 센불로 끓입니다. 약불로 줄이고 감자가 부드러워 질 때까지 약 15 분간 끓입니다. 식힌 다음 ¼ 인치 두께로 썰어 보관합니다.

3. 작은 소테 팬에 올리브 오일을 넣고 중약 불로 가열합니다. 샬롯과 마늘을 넣고 부드럽지만 갈색이 아닐 때까지 3-5 분 동안 조리합니다. 

4. 와이어 랙을 하단 랙 위치에 삽입합니다. 포함 된 피자 팬 또는 기타 대형 베이킹 팬을 랙에 놓습니다. BAKE / 200℃ / CONVECTION / 20 분을 선택하고 START를 눌러 오븐을 예열합니다.

5. 크러스트에 큰 호일 2 장을 놓고 모든면에 몇 인치의 돌출부를 남겨두고 파이 추나 말린 콩으로 채 웁니다. 20 분 동안 굽습니다. 오븐에서 파이 접시를 제거한 다음 돌출 된 가장자리를 사용하여 호일과 파이 무게를 그릇에 조심스럽게 제거합니다. 온도를 170℃ / CONVECTION으로 낮추고 시간을 10 분 동안 설정 한 다음 파이 접시를 오븐에 넣으십시오. 크러스트가 마르고 약간 황금색이 될 때까지 약 10 분간 굽습니다.

6. 크러스트가 굽는 동안 채우기를 준비합니다. 큰 그릇에 계란, 우유, 크림, 시금치, 소금 2 ½ 작은 술, 후추, 육두구, 익힌 샬롯 혼합물을 섞습니다. 잘 섞어줍니다.

7. 크러스트가 완성되었지만 여전히 따뜻해지면 얇게 썬 감자의 절반과 필링 재료가 잘 섞이도록 충전물을 저어주고 크러스트에 붓습니다. 남은 감자와 페타를 키시 위에 골고루 뿌려서 속으로 가라 앉게합니다.

8. 키시가 황금색이되고 가운데가 설정되지만 여전히 40-45 분 동안 170℃ / CONVECTION에서 굽습니다. 속이 익기 전에 크러스트가 너무 갈색이되면 키시 위에 큰 호일을 놓습니다.

9. 10 분 동안 그대로 두었다가 칼로 썰어 제공합니다. 또는 완전히 식히고 냉장 보관하고 다음날 제공하십시오.


* 팁 : 크러스트 재료와 굽지 않은 크러스트를 항상 차갑게 유지하십시오. 블라인드 베이킹 중에 크러스트가 수축하거나 붕괴 될 수 있으므로 휴식 단계를 건너 뛰지 마십시오. 감자 요리 물에 타임 1 줄기, 정향, 마늘 1 개, 후추 5 개를 추가하여 감자에 풍미를 더합니다.



[ Ingredients ]

+ For the crust +

1 2/3 cups bread flour

3/4 cup unsalted butter, diced

3/4 teaspoon kosher salt

4 tablespoons ice water


+ For the filling +

4 red fingerling potatoes (about 8 ounces total)

6 ½ teaspoons kosher salt, divided

1 tablespoon olive oil

1 shallot, minced

1 clove garlic, minced

5 eggs

1 ½ cups whole milk

1/2 cup heavy cream

2 cups (6 ounces) frozen spinach, thawed and squeezed dry

1/2 teaspoon freshly ground black pepper

1/4 teaspoon freshly grated nutmeg

4 ounces feta cheese, crumbled


[ Method ]

1. Make the crust: Place flour, butter and salt in the bowl of a stand mixer. Refrigerate the bowl with ingredients and the paddle attachment until cold. Mix on low speed until coarse crumbs form. Sprinkle water over flour mixture and continue mixing on low until a dough forms and starts to gather around paddle. Turn dough onto a lightly floured surface and shape into a smooth ball. Flatten ball into a 6-inch disk and wrap in plastic. Refrigerate for 4 hours or overnight.Remove dough from refrigerator and place on a lightly floured surface. Roll dough into 12-inch circle. Fit dough into 9 ½-inch deep-dish pie plate. Trim edges to ½-inch from rim, fold them under and crimp as desired. Use a fork to prick holes all over bottom and sides of crust. Refrigerate, uncovered, for 1 hour. If desired, wrap in plastic wrap after 1 hour and refrigerate overnight.

2. While crust is chilling, cook potatoes, shallot and garlic: Place potatoes in a medium saucepan and cover with 1 quart of cold water. Add 4 teaspoons kosher salt and bring to a boil over high heat. Reduce heat to low and simmer until potatoes are just tender, about 15 minutes. Let cool, then slice into ¼-inch thick rounds and reserve.

3. Heat olive oil in a small sauté pan over medium-low heat. Add shallot and garlic and cook until soft but not brown, 3-5 minutes. Remove from heat and reserve.

4. Insert wire rack into bottom rack position. Place included pizza pan or other large baking pan on the rack. Select BAKE/400°F/CONVECTION/20 minutes and press START to preheat oven.

5. Place 2 large sheets of foil on the crust, leaving a few inches of overhang on all sides, and fill with pie weights or dried beans. Bake for 20 minutes. Remove pie dish from oven then use overhanging edges to carefully remove foil and pie weights to a bowl. Lower temperature to 350°F/CONVECTION, set time for 10 minutes and return pie dish to oven. Bake until crust is dry and just slightly golden, about 10 minutes.

6. While crust is baking, prepare filling: In a large bowl, combine eggs, milk, cream, spinach, 2 ½ teaspoons salt, pepper, nutmeg and cooked shallot mixture. Whisk well to combine.

7. When crust is finished but still warm, spread half of the sliced potatoes and half of the crumbled feta over the bottom of the crust. Stir the filling to ensure the ingredients are well mixed and pour it into the crust. Scatter the remaining potatoes and feta evenly over the top of the quiche, allowing them to sink into the filling.

8. Bake at 350°F/CONVECTION until quiche is golden and center is set but still jiggles a little, 40-45 minutes. If the crust gets too brown before the filling cooks through, place a large square of foil over the quiche.

9. Let stand for 10 minutes then slice into wedges and serve. Or, let cool completely, refrigerate and serve the next day.


* Tips: Keep crust ingredients and unbaked crust cold at all times. Do not skip the resting steps as this will cause the crust to shrink or collapse during blind baking. Add one sprig thyme, one clove garlic and 5 peppercorns to the potato cooking water to infuse more flavor into the potatoes.

        


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

Breville recipe ep 44. Spinach and Potato Quiche

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