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by merry go round Mar 03. 2021

멕시칸 치킨과 구운 옥수수

Spice Rubbed Mexican Chicken & sweetcorn

스페인 향신료를 주로 한 멕시칸 치킨 요리입니다. 훈제 파프리카 파우더나 만체고 치즈 등, 스페인의 전형적인 식재료를 사용해서 스파이시한 풍미가 가득 느껴지는 메인 디쉬예요. 모든 식재료는 표시 되어 있는 식재료를 사용해 주는 것이 가장 좋지만, 여건이 되지 않는다면, 대체해서 사용하셔도 괜찮아요. 약간의 풍미가 달라지겠지만, 이로 인해 나만의 레시피가 탄생할 수도 있습니다. 강렬한 향신료의 향과 풍미를 더한 치킨 요리로 입맛을 돋구어 보세요.


[재료]

손질한 닭 한 마리

(훈제) 파프리카 파우더 2큰술

칠리 파우더 혹은 고운 고춧가루 1작은술

고수 가루 혹은 다진 고수 잎 1작은술

잘게 썬 마늘   2쪽

타임 3줄기

올리브 오일 60ml

소금 2작은술

옥수수 4개

만체고 치즈 50g

사워크림 80g


[살사 소스 만들기]

토마토 3개

캡시컴 고추 1개 (혹은 홍피망 1/2개, 홍고추 1개)

라임 1/2개

대파 2줄기

엑스트라 버진 올리브 오일 20ml

소금 1/2작은술


[만드는 법]

1. 오븐 와이어 랙을 가운데 선반에 놓으세요. 로스트 ROAST / 컨벡션 CONVECTION / 180°C / 50분을

  선택하고 예열하세요.

2. 훈제 파프리카와 칠리 파우더, 고수 가루, 타임, 올리브 오일, 소금을 오목한 큰 그릇에 넣고 섞어주세요.

3. 섞어 둔 양념장을 닭에 골고루 스며들도록 발라주세요

4. 로스팅 팬에 그릴 랙을 깔아줍니다. 양념이 벤 닭을 꺼내 껍질 부분이 위로 향하도록 그릴 랙 위에 놓습니다

5. 남은 양념장은 껍질 위에 한 번 더 발라주어 잘 스며들게 해줍니다

6. 예열이 된 오븐에 닭을 넣어 구워주세요.

7. 살사를 만들어 보겠습니다. 잘 익은 토마토를 4등분으로 썰어서 토마토 속과 씨를 제거해주세요.

8. 씨를 제거한 토마토는 약 5mm로 썰어 그릇에 담아주세요.

9. 홍피망과 홍고추는 꼭지를 잘라내고 반을 갈라 안쪽 씨를 제거해준다음, 토마토와 같은 5mm로 네모 썰rl를 해주세요. 미리 썰어둔 토마토, 피망과 고추, 다진 파, 라임 껍질 다진것과 라임즙, 올리브 오일을 더해 소금으로 간을 한 후 잠시 두어 맛이 들게 합니다.

10. 냄비에 물과 소금 1큰술을 넣고 끓인 후, 물이 끓으면 옥수수를 넣고 6분간 삶은 뒤 체에 받쳐 물기가 빠지도록 잠시 둡니다.    

11. 닭이 오븐에서 잘 익으면 오븐에서 꺼내주세요 . 닭의 가장 두꺼운 부분에 작은 과도 칼을 꽂아 굽기 정도를 확인 할 수 있습니다. 칼의 끝 부분이 뜨겁고, 묻어나오는 육즙이 깨끗하면 잘 익은거예요. 닭이 따뜻하게 잘 유지될 수 있도록 데워진 그릇 위로 조심스레 옮겨주세요.

12. 로스팅 팬에 남은 닭고기 육즙은 따로 그릇에 빼두고, 그릴랙과 로스팅 팬은 세척해서 다시 셋팅해주세요. 육즙에 옥수수를 담궜다가 다시 셋팅된 팬 위에 옥수수를 놓아줍니다.

13. 오븐을 그릴 GRILL / 고온 HIGH / 10분으로 설정합니다.

14. 예열된 오븐에 옥수수를 넣어주고 중간에 한 번 뒤집어서 고루 구워주세요. 이 때 남은 닭육수를 덧발라주면 옥수수에 맛이 더 잘   베어듭니다.

15. 닭은 4등분하고, 옥수수와 함께 서빙 플래터에 담아줍니다. 치즈 그라인더를 이용해 만체고 치즈를 옥수수 위에 갈아 뿌려주세요.


[Ingredients]

1.3 kg whole chicken, butterflied

2 tbsp   smoked paprika

1 tsp chilli powder

1 tsp ground coriander

2 cloves  garlic, finely grated

3 sprigs thyme

60 ml olive oil

2 tsp sea salt

4 cobs of corn, husks removed

50 g Manchego cheese

80 g sour cream


* For the salsa

3 vine ripened tomatoes

1 small red capsicum

½ lime, zested and juiced

2 green onions, finely sliced

20 g extra virgin olive oil

½ tsp sea salt


[Method]

1. Place   the wire rack into the middle shelf. Pre-heat the oven. Select, ROAST/   CONVECTION/180°C/50 mins.

2. Place the smoked paprika, chilli powder, ground coriander, garlic, thyme, olive oil and sea salt in a large mixing bowl and whisk together.

3. Place the chicken into the marinade and coat.

4. Place the grilling rack into the roasting pan. Remove the   chicken from the bowl and place it on the grilling rack skin side up.

5. Brush the remaining marinade over the skin to coat well.

6. Place the chicken in the pre-heated oven and roast.

7. Cut the tomatoes into quarters. Using a knife, remove the seeds  from the tomato.

8. Dice the tomatoes into approx. 5 mm cubes. Place into a bowl.

9. Cut the top and bottom of the capsicum off and dice the capsicum   to approx. 5 mm dice. Add the capsicum to the tomatoes, add the green onions,   lime zest and juice, and the olive oil. Season with sea salt and set aside.

10. For the corn, place a pot of water on high heat and bring to the boil. Once the water is boiling add the fine salt. Leave to boil for 1 min. Add the corn to the boiling water and boil for 6 mins. Strain the corn and set aside.

11. Remove the chicken from the oven when cooked. Check doneness by   inserting a paring knife into the thickest part of the chicken. If the tip is   hot and the juice from the chicken is clear, the chicken is cooked. Carefully   lift the chicken from the rack and place on another tray to keep warm.

12. Roll the corn in the chicken juices from the roasting pan. Place the corn onto a plate. Carefully tip the cooking juice from the chicken pan   into a vessel and reserve. Wash the grilling rack and pan. Once they are clean, set the rack back onto the baking pan and place the corn on the rack. Place it into the oven.

13. Set the oven to GRILL/ HIGH/6 mins.

14. When the timer is finished, remove the tray from the oven and   turn the corn. Brush the corn with chicken juices and place back into the   oven. Set the oven to GRILL/ HIGH/4 mins.

15. Cut the chicken into quarters, place on a serving platter with   the corn, grate Manchego over the top of the corn using a microplane. Serve the salsa on the side with the sourcream.


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

Breville recipe ep 03. Spice Rubbed Mexican Chicken with Grilled Corn


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