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by merry go round Mar 04. 2021

베지테리언 라자냐

Vegetarian Lasagne

시간이 흐를수록 비건 문화가 더 굳건히 자리를 잡아가고 있습니다. 개인의 생각과 신념의 이유로, 혹은 건강한 식단을 지키기 위해 등 다양한 이유들로 날이 갈수록 채식을 하고 계시는 분들이 많이 있지요. 채소 본연의 재료만으로도 충분히 맛있는 요리를 만들어낼 수 있습니다. 노릇하게 잘 구워진 애호박이나 가지는 그 자체만으로도 정말 맛있거든요. 야채만을 이용해 감칠맛 나고 속이 편해지는 채소 라자냐를 만들어 보세요. 고기가 들어간 라자냐에 비해 훨씬 더 가볍고 산뜻한 한 끼 식사를 하실 수 있을거예요. 


[재료]

+ 라자냐 재료 +

고구마 2-3개 

올리브 오일 60ml

신선한 타임 잎 1큰술

소금

갈은 통후추 

애호박 2개

라자냐 시트 9장


+ 토마토 소스 +

올리브 오일 2큰술

양파 1개 다진 것

양송이 버섯 8-10개 (200g)

바질 잎 10장

마늘 3쪽

타임 1줄기

다진 토마토 통조림 400g * 2캔

토마토 페이스트 1큰술

발사믹 식초 1큰술


+ 베샤멜 소스 +

버터 80g

밀가루 80g

우유 1.1L

육두구 가루 1/4작은술 (취향에 따라 가감 가능)

계란 1개

파마산 치즈 가루 200g

모짜렐라 슈레드 치즈 100g 


[만드는 법]

1. 오븐을 예열해주세요. 베이크 BAKE / 컨벡션 CONVECTION / 200°C / 12분을 누르고 시작합니다.

2. 얇게 썬 고구마를 넓은 사각팬이나 접시에 두고 올리브오일 1큰술, 잘게 다진 타임 잎 1/2큰술을 뿌리고 소금, 후추로 간을 해주세요. 만약 타임 잎을 구하지 못하셨다면, 드라이 타임을 사용하셔도 되요. 애호박도 같은 방법으로 밑간을 해줍니다. 

3. 로스팅 팬에 유산지를 깔고, 고구마와 애호박을 최대한 겹치지 않게 촘촘히 깔아서 10-12분 구워줍니다. 

4. 구워진 고구마와 애호박은 다른 접시에 옮겨 잠시 식혀주세요.

5. 라자냐 면은 미리 삶아서 준비해 줍니다. 끓는 물에 소금을 1큰술 넣고 라자냐 면을 10분정도 삶아 건져내어 식혀줍니다. 다른 재료를 준비하는 사이 들러붙지 않게 약간의 오일을 발라두어도 좋아요. 

6. 후라이팬에 오일을 두르고, 채썬 양파를 볶다가 반투명해지면 버섯과 잘게 썬 바질잎, 다진마늘, 타임을 넣고 4분정도 더 볶아주세요.

7. 다진 토마토 캔과 토마토 페이스트, 발사믹 식초를 추가해서 넣고 끓여줍니다. 불을 줄이고 소스가 약간 걸쭉해질때까지 5-10분정도 끓여주세요. 소금 후추로 마무리 밑간을 해줍니다. 이렇게 토마토 소스가 완성되었어요. 하지만 소스 만들기가 번거로우신 분들은 시중에 파는 토마토 소스를 이용해도 괜찮습니다. 다진 토마토캔 대신에 잘 익은 토마토를 직접 다져서 사용하시면 풍미가 훨씬 더 좋아질거예요. 

8. 이번에는 베샤멜 소스를 만들어 볼거예요. 작은 냄비에 버터를 넣고 녹여줍니다. 버터가 갈색이 나면 안ehl니 불은 약하게 해주세요. 녹은 버터에 밀가루를 넣고 2분동안 저어줍니다. 보글보글 끓어오르면 우유를 조금씩 붓고 저어주는것을 반복해주세요. 걸쭉해진다 싶으면 육두구(넛맥)과 소금으로 간을 해주세요. 마무리로 계란과 파르메산 치즈 100g을 넣어 저어주면 베샤멜 소스 완성입니다 .

9. 라자냐 팬이나 깊이가 약간 있는 오븐용 그릇에 토마토소스를 깔아주고, 라자냐 면으로 덮어준 뒤 구운 

  애호박 절반, 고구마 절반, 베샤멜 소스를 얹어줍니다. 이 과정을 반복해서 준비한 재료를 켜켜이 쌓아 담아

  주세요. 마지막에 남은 파마산 치즈와 모짜렐라 치즈를  얹어 담아주세요. 

10. 와이어 랙을 오븐의 하단 선반에 넣어주세요. 

11. 오븐을 베이크 BAKE / 컨벡션 CONVECTION / 175°C / 50분 으로 설정하고 예열해줍니다. 

12. 예열된 오븐에 라자냐를 넣어 구워주세요.

13. 구워낸 후 15분 정도 기다렸다가 드시면 됩니다. 남은 잔열로 식으면서 재료끼리 더 달라붙게 하기 위함이에요. 


[Ingredient]

+ For the vegetables +

800g(approx. 2 medium) sweet potatoes, cut into 3mm thick slices

60 ml olive oil

1 tbsp fresh thyme leaves

Sea salt, to season

Freshly cracked black pepper, to season

280 g (approx. 2 medium) zucchinis, sliced lengthwise, 2mm thick

9 lasagne sheets (instant)


+ For  the tomato sauce + 

2 tbsp   olive oil

1 medium brown onion, finely chopped

200 g sliced mushrooms

10 basil leaves, torn

3 cloves garlic, crushed

1 sprig thyme

2 x 400 g tinned chopped  tomatoes

1 tbsp tomato paste

1 tbsp balsamic vinegar


+ For the Béchamel Sauce +

80 g  butter

80 g plain flour

1.1 lt milk

¼ tsp ground nutmeg, or to taste

1 egg (60 g), lightly beaten

200 g Parmesan cheese, grated

100 g mozzarella cheese, shredded


[Method]

1. Preheat  the oven. Select BAKE / CONVECTION/200°C /12 mins and press start.

2. Place the sweet potatoes in a large bowl, toss in 1 tbsp of olive oil and sprinkle with half of the thyme. Season with salt and pepper.

3. Line the roasting pan with baking paper. Arrange L of the sweet potatoes in a single layer on the tray and bake in batches for 10–12 mins or until softened.

4. Set aside to cool. Use the same tray to bake the remaining sweet potatoes.

5. Pre-heat the oven. Select BAKE/ CONVECTION/200°C/12 mins. Place the zucchinis in a large bowl and toss with 1 tbsp of oil. Sprinkle with the   other half of thyme, season with salt and pepper. Arrange L of the zucchini   slices in the roasting pan. Place the pan into the oven and bake for 12 mins   or until slightly soft. Remove the zucchini from the pan and set aside. Repeat with the remaining zucchini until all of it is cooked.

6. Meanwhile, heat the oil in a medium pan. Add the onions and   cook, stirring, for 5 mins or until softened and translucent. Add the   mushrooms, basil, garlic and thyme and cook, stirring, for 4 mins.

7. Add the chopped tomato, tomato paste and balsamic vinegar and   bring to the boil. Reduce the heat and simmer for 5–10 mins or until the   sauce has slightly thickened. Season with salt and pepper.8. For the Béchamel sauce, melt the butter in a small saucepan. Add   flour and cook, stirring

8. for 2 mins or until the mixture begins to boil.   Gradually add the milk, whisking constantly until the mixture returns to the   boil and thickens. Simmer for 10 minutes. Stir through the nutmeg and season with salt. Remove the sauce from heat and whisk in the egg and 100 g of the Parmesan cheese.

9. Place L of the tomato sauce in the base of a 7 cm deep, 3 lt   capacity baking dish. Top with 3 lasagne sheets, half of the zucchini slices,   half of the sweet potato and L of the Béchamel sauce. Repeat with 3 lasagne   sheets, another L of the tomato sauce, remaining zucchini slices, sweet   potato slices, and one third of the Béchamel sauce. Top with 3 pasta sheets, remaining tomato sauce and Béchamel sauce. Sprinkle with the remaining   Parmesan cheese and mozzarella.

10. Place the wire rack in the in the bottom shelf of the oven.

11. Pre-heat the  oven. Select BAKE/ CONVECTION/175°C/50 mins and press start.

12. When the oven is preheated, bake the lasagne in the oven for 50 mins or until the pasta is cooked.

13. Allow the   lasagne to rest for 15 mins, and serve.


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

 Breville recipe ep 04. Vegetarian Lasagne


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