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by merry go round Mar 05. 2021

칠리 마요네즈를 곁들인 에어 프라이드 새우

Air Fried Prawns with Chilli Mayonnaise

모든 요리에는 비슷하면서도 용도가 다른, 다양한 식재료가 존재하죠. 판코 빵가루는 튀김 요리를 더욱 바삭하게 해주는, 수분함량이 전혀 없는 완전히 말린 빵가루를 말해요. 수분이 아예 없기 때문에 일반 빵가루와는 달리 실온 보관이 가능하죠. 요즘은 인터넷에 검색하면 쉽게 구하실 수 있지만, 집에서도 직접 만드실 수 있습니다. 먹고 남은 식빵을 오븐에 30-40분간 완전히 바삭하게 구워주면 수분이 완전히 날아가서 돌덩이처럼 딱딱하게 되는데요. 이걸 믹서에 갈아주기만 하면 판코 빵가루 완성입니다. 그 어떤 튀김요리보다도 더 바삭한 식감을 즐기실 수 있을거예요. 판코 빵가루와 에어프라이어 기능을 이용해 담백하고 칼로리도 낮은, 바삭한 새우튀김을 만들어 즐겨보세요.


[재료]

+ 새우 밑 준비 +

판코 빵가루 (말린 빵가루) 150g

계란 3개, 일반 밀가루 50g

칠리 파우더 ½ 작은술

껍질을 벗기고 꼬리와 내장 제거 중간 크기 새우 (450g, 약 20마리)

오일 스프레이


+ 칠리 마요네즈 +

마요네즈 100g

스리라차 3작은술

스위트 칠리소스 1작은술

라임 1개, 껍질만 사용

대파 2줄기


[만드는 법]

1. 각각 다른 그릇에 판코 빵가루 / 계란물 / 칠리파우더를 섞은 밀가루를 담아 준비해 줍니다.

2. 새우를 칠리파우더 섞은 밀가루-계란옷-빵가루 순서로 입혀 준비해주세요. 빵가루가 잘 입혀지도록 손으fh 눌러주어야 합니다. 준비된 새우는 접시에 가지런히 담아 랩을 씌운 후 조리 전까지 냉장 보관해주세요.

3. 그릇에 마요네즈를 넣고 스리라차와 스위트 칠리소스를 넣고 잘 섞어주세요. 라임 반 개의 껍질을 강판에 갈아 제스트로 만들어 넣어주세요. 준비된 소스는 랩을 씌운 후 잠시 한쪽에 두세요.

4. 오븐을 예열해주세요. 에어프라이 AIRFRY / 슈퍼컨벡션 SUPER CONVECTION / 220°C / 5분을 선택하고 시작 버튼을 누릅니다.

5. 냉장고에서 새우를 꺼내주세요. 새우가 서로 닿지 않도록 에어프라이어 바스켓에 담아줍니다. 스프레이 오일을 사용하여 새우에 오일을 뿌려 주세요. 새우를 뒤집어 반대쪽도 뿌려 전체에 오일이 잘 발라지도록 합니다.

6. 오븐이 준비되면 새우를 오븐 에어프라이 위치에 넣고 5분간 작동합니다.

7. 5분 후 오븐에서 바스켓을 잠시 꺼내어 새우를 뒤집고 다시 오븐에 넣습니다. 에어프라이 AIRFRY / 슈퍼 컨벡션 SUPER CONVECTION / 220°C / 3분을 선택하고 시작합니다.

8. 새우를 꺼내 큰 그릇에 담아 칠리 마요네즈 3작은술, 잘게 채 썬 대파를 넣고 버무려주세요.

9. 새우를 서빙 플레터에 담고 남은 라임 반 개를 제스트하여 새우 위에 뿌려주세요. 남은 마요네즈를 소스 그릇에 담아 플레터 한쪽에 올려줍니다. 따뜻할 때 제공하세요. 


[Ingredient]

+ For the prawns +

150 g   panko crumbs

3 eggs 50 g plain flour

½ tsp chilli powder

450 g medium green prawns, peeled, tails off and deveined, (approx. 20 prawns)

Non-stick spray oil


+ For the chilli mayonnaise +

100 g mayonnaise

3 tsp sriracha

1 tsp sweet chilli sauce

1 lime, zest only

2 green onions, thinly sliced


[Method]

1. Place the panko crumbs in a bowl. In a small bowl whisk the eggs. Place the flour in a bowl 

with the chilli powder and whisk to combine.

2. Place ¼ of the prawns in the flour and coat well. Remove one prawn at a time from the flour, dusting off any   excess flour. Place it into the egg wash, coat well and then place it into the crumb mixture. Press the crumbs onto the prawns to coat them well. Lightly tap the prawns and then place them on a plate. Continue this process until all the prawns are crumbed. Cover with plastic wrap and refrigerate until ready to airfry.

3. Place the mayonnaise in a bowl, add in the sriracha and sweet chilli sauce and whisk. Zest in ½ of the lime and whisk together. Cover with   plastic wrap and set aside.

4. Pre-heat the oven. Select AIRFRY/SUPER CONVECTION/220°C/5 mins   and press start.

5. Remove the prawns from the refrigerator. Place the prawns into   the air fryer basket, ensuring they are not touching each other. Using spray   oil, coat the prawns with a layer of oil. Flip the prawns over and repeat on   the other side so the entire prawn has a coating of olive oil.

6. When the oven is ready, place the prawns in the airfry position of the oven and cook for 5 mins.

7. At 5 mins, carefully remove the basket from the oven, flip the   prawns over and place them back into oven. Select AIRFRY/SUPER   CONVECTION/220°C/3 mins and press start.

8. Remove the prawns and place them into a large bowl, add in 3 tbsp of the chilli mayonnaise, green onions and toss the prawns. 

9. Place the prawns on a serving platter and zest the remaining lime over the prawns. Place the remaining mayonnaise in a ramekin and serve on the side. Serve the prawns immediately.


* 브레빌 호주 & 미국 사이트를 참고하여 레시피를 번역하여 옮겼습니다. 조금 더 수월하게 따라하실 수 있도록 의역을 한 부분이 있음을 밝힙니다. 

Breville recipe ep 05. Air Fried Prawns with Chilli Mayonnaise

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