일상 에세이
나는 커피를 애정한다.
어느 바리스타가 손수 내려 주는 케냐 AA의 신맛에 빠져, 온갖 커피를 섭렵했었다. 자메이카 블루마운틴, 하와이 코나, 에티오피아 이가체프, 예멘 모카 마타리, 인도네시아 만델링, 과테말라 안티구아, 콜롬비아 슈프리모 등등. 커피를 찾아다니던 그 시절은 흡사 세계 여행이라도 떠난 듯했다.
요즘은 게이샤가 종종 보이더라. 아, 탄자니아 피베리도 참 좋았는데 요즘은 안 보인다.
커피가 좋아 로스팅까지 배웠다. 볶는 방법은 다 까먹었지만, 생두의 비릿한 냄새와 볶을 때 그 고소함은 여전히 기억한다.
커피가 좋아 커피 가게도 한 적도 있다, 꽤 오랫동안. 하지만 여러 해 전에 그만 두었다.
커피를 알고부터 커피에 대한 애정은 식은 적이 없다. 매일 어떤 식으로든 만난다. 진한 커피를 좋아하니 에스프레소나 아메리카노는 투 샷이상, 핸드 드립도 가능한 한 진하게, 라테보다는 아메리카노를 즐긴다. 믹스 커피도 설탕 없이 우유 없이 블랙으로.
이른 아침 커피 머신을 깨우면서 직접 내린 아이스 에스프레소 도피오도 좋았지만,
뭐니 뭐니 해도 제일 맛난 커피는 내가 아닌 남이 내려준 커피다.
오늘도 애정하는 커피로 아침을 시작한다.
I love coffee.
I fell in love with sour taste of Kenya AA that a barista dripped me, so I started studying coffee. After that I drank all kinds of coffee. Jameica Blue Mountains, Hawaii Kona, Ethiopia Yirgacheffe, Yemen Mocha Mattari, Indonesia Mandheling, Guatemala Antigua, Colombia Supremo, etc. Those days when I was looking for coffee seemed like I was on a trip around the world.
Geisha are popular these days. Oh, I really likeTanzania Peaberry, but I can't find it these days.
I love coffee, so I even learned roasting. I forgot how to roast coffee, but I still remember the fishy smell of green beans and the savory smell of roasting.
I've had a coffee shop because I love coffee, for quite some time. But It's been years since I quit.
My love for coffee has never cooled down since I knew it. I meet it every day in some way. I like strong and dark coffee, so I have to put at least two shots of espresso or americano, and I also enjoy hand drip coffee as strongly as possible, and I like to drink americano rather than latte. Even instant coffee is also sugar-free and milk-free in black.
I liked the iced espresso doppio that I dripped myself while waking up the coffee machine early in the morning.
For me now, no matter what, the most delicious coffee is not from me, but from someone else.
I strat this morning with my beloved coffee.
私はコーヒーを愛する。
あるバリスタが直接淹れてくれたケニヤAAのさんみがとてもおいしくて、コーヒーの勉強を始めた。その後、しばらくの間、あらゆるコーヒーを飲み込んでいた。ジャマイカ・ブルーマウンテン、ハワイ ・コナ、エチオピアイ・ルガチャフィ、イエメン・モカ・マタリ、インドネシア・マンデリン、グァテマラ・アンティグア、コロンビア・スプレモなど。おいしいコーヒーを飲みに行ったある時は、まるで世界旅行でも行ったようだった。
最近はゲイシャが流行ってよく見える。ああ、私はタンザニア・ピーベリーもだいすきだが、最近は見かけない。
コーヒーが好きでローストまで習った。コーヒーを焙煎する方はすべて忘れたが、コーヒーの生豆の生臭い匂いとロースト時のその香ばしさは今でも覚えている。
コーヒーを知ってからコーヒーに対する愛情は冷めたことがない。毎日どんな形でも会う。濃いコーヒーが好きなのでエスプレッソやアメリカーノはダブルショット以上、ハンドドリップもできるだけ濃く、ラテよりはアメリカーノを楽しむ。インスタントコーヒーも砂糖なし、ミルクなし、ブラックで。
早朝、コーヒーマシンを起こしながら直接淹れたアイス・エスプレッソ・ドッピオも良かったが、
今の私には、何といっても一番おいしいコーヒーは私ではなく他の人が淹れてくれたコーヒーだ。
私は愛するコーヒーと一緒に今朝と始める。
'애정하다'는 말을 국어사전에서 찾을 수는 없다. 어떤 우리말 연구원에 의하면, 애정은 동작이나 상태를 나타내는 명사가 아니라 '하다'라는 동사를 붙일 수 없다고 한다. 지금은 낯설지만 '사랑하다', '좋아하다'처럼 쓰일 수도 있다고 한다. 그는 '어쩌면 낯익음과 낯섦의 간극은 어떤 인과의 논리 때문이 아니라 그저 얼마나 자주 만나고 보고 쓰느냐에 달려 있다'라고 말을 맺었다.
애정하는 커피 한 잔을 마시면서, 나에게 낯설고 어색한 것은 무엇이 있는지 생각해 본다.
한국어+영어+일본어
KOREAN+ENGLISH+JAPANESE
韓国語+英語+日本語