신메뉴 개발
집에서 밥을 해먹은 지 2년쯤, 코로나 덕에 요리실력이 일취월장했다. 그간의 혼밥 수련 기간이 이곳에 와서 도움이 될 줄이야.
그동안 된장찌개와 떡볶이, 삼겹살을 대접했는데, 오늘은 ‘냉장고를 부탁해’처럼 남은 밥과 고기, 채소를 처리하기 위해 새로운 메뉴 개발에 착수했다. 메뉴는 미역국과 김치찌개.
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독일 식재료로도 맛을 낼 수 있을 것이라 장담하지 못했기에 옆집 사는 친구들 상대로 실험을 했다. 이탈리안은 미역국에 밥 두 공기를 말아먹었고, 김치찌개 반응도 정말 좋았다.
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그동안 초대를 받고, 초대에 매번 응했는데, 이들에게 식사 대접을 거의 못했다. 그래서 더 많은 친구에게 음식 대접을 해볼까 싶다. 다음 메뉴는 칼국수, 김치전/감자전/파전 등이 떠오른다.
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또, 이곳에 오고 보니 Veggie가 정말 많다. 대부분은 환경을 위해 이를 실천한다. 그 친구들에게 매번 된장찌개나 떡볶이만 먹으라고 할 수 없는 노릇인데, 고민이다.
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이처럼 한식의 세계화를 실천하고 있다. 우스갯소리로 친구들에게 공부 그만두고 한식당을 열어볼까 했는데, 나는 몰라도 누구든지 오기만 하면, 독점이기에 수익성이 있을 듯하다. 대부분 외국인이 한식을 잘 먹더라.
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읽으라고 영어로도 적어본다. 통역이 잘 되기를.
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The Globalization of Korean Food
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Due to the coronavirus, I was able to train myself in cooking. I never realized that training will be helpful for me to cook Korean food here in Straubing.
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Since I moved in, I have served people a few times with doenja g jigae (soybean stew), tteokbokki, samgyeopsal (Pork Belly), and various kinds of kimchi. Today, I tried a new menu to treat leftover rice, meat, and vegetable: Seaweed soup and kimchi stew.
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I couldn’t guarantee that it taste good with German ingredients, so I did an experiment with friends living next door. The Italian ate two bowls of rice in seaweed soup, and the kimchi stew was also good.
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Lucky to meet good friends, I got invitations to parties, and I almost say yes, but in many cases, I was not able to treat them to Korean food. The fact that I have only two ranges in the studio and it is very small, I couldn't invite all of them, so I feel sorry for that. So, I decided to cook food for many more friends. As for the next menu, chicken/clams kalguksu, kimchi/potato/seafood pancake comes to my mind.
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Also, there are many Veggies. Most of them are doing for the environment, which is great. I can't tell those friends to eat only soybean stew or tteokbokki all the time, but I'm not sure which one would be good.
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Overall, the globalization of Korean food is being practiced in rural Germany. I said I am considering rather opening a Korean restaurant, quitting my degree, here to my friends as a joke, but seriously if anyone good at cooking might be able to make a fortune here. Most foreigners enjoy Korean food indeed.